Categories
all

Bakgrund och förgrund

Som fotograf är det viktigt att tänka på helhetsbilden, inte bara på det som ska fotograferas. Hur vill du att objektet eller subjektet ska framställas i bilden? Vad ska bilden ge för känsla? Vad är syftet med bilden? Att fundera över detta innan du sätter igång med fotograferingen kan göra stor skillnad. Samtidigt ligger det mycket i efterarbetet – att fotografera något rakt upp och ner kontra att fixa en bild med både bakgrund, förgrund, ljus, skuggor och färger kan bli som natt och dag.  

Fokusera på motivet

En bild som ska framhäva en viss sak eller känsla behöver fokusera på just det, det vill säga motivet som ska stå i fokus. Bilder som har för många fokuspunkter är ofta svårare att förstå, inte minst när det kommer till syfte. Precis som att det är bra att använda en poolrobot och annan poolrengöring inför att du ska bada i poolen kan du få till en mer proffsig och tydlig bild genom att rensa både bakgrund och förgrund. 

Nybörjare inom fotografi glömmer ofta att rensa bilden från sådant som inte behöver vara med. I fotografivärlden är det många som går efter “less is more”, och det just av anledningen av att resultatet ofta blir bättre då. Att tänka på det redan i början av karriären kan alltså förbättra ens utveckling drastiskt. Det är därför viktigt att fokusera på motivet, samt att inte glömma bort förgrund och bakgrund. 

Våga testa och leka runt 

Att leka runt med olika bakgrunder och förgrunder är ett bra sätt att utvecklas och testa sig fram när det kommer till framställning av olika motiv och bilder. Tänk dock på att du själv får göra precis som du vill med just dina fotografier. Det vi skrivit om ovan är bara tips som kan vara bra att tänka på om du tappat stinget eller vill ha tips och råd som kan leda till förbättringar!