Categories
all

Bästa tipsen för att fota djur

Det låter ofta enklare än vad det är att fota djur. Som fotograf vet man aldrig vad djuret tänker eller vill göra. Det är dock just detta, ovissheten och spänningen, som gör att jag precis som många andra tycker att det är en väldigt rolig utmaning att fotografera djur. För att fånga djur på bild krävs det att man är snabb, har tålamod och samspelar med djuret. 

Djuret ska vara bekväm

För att få till bra bilder på djur brukar är det smart att fotografera i dess naturliga miljö, och att alltså inte placera djuret i en fotostudio. Jag försöker alltid göra så att djuret är så bekväm som möjligt, där jag ser till att det får vara sig själv. Detta är nog mitt bästa tips när du ska fotografera djur. För att få fram djurets naturliga bekvämlighet och rörelser måste det vara i en bekväm miljö. 

Få djurets uppmärksamhet

Mitt andra tips är att ha lagom många distraktioner runt omkring. Om det inte händer någonting under fotograferingen kommer djuret med stor sannolikhet att bli uttråkad, så se till att ha en leksak, lite godis eller något annat till hands som drar till sig djurets uppmärksamhet. Samtidigt får distraktionerna inte vara för många. Om en städare går förbi, om en vattentätning släpper eller om det låter väldigt mycket runt omkring kan djuret störas. 

Snabb slutartid

Djur är ofta rätt snabba varelser som sällan tycker om att sitta still, det inte minst vilda sådana. För att du ska fånga djuret och få till en bra bild bör kameran vara inställd på en snabb slutartid, det vill säga så länge djuret inte sover eller vilar. Att fota djur på bild i farten kan resultera i häftiga bilder. Och för att slippa sitta i timmar med redigering kan en snabb slutartid vara det du behöver.