Categories
all

Hur tar man bra naturbilder?

Att vandra omkring i skogen och fota naturen är nog den mest avkopplande formen av fotografi som man kan göra. Havsnära ängar och storslagna träd kan skapa en väldigt vacker och inbjudande bild som du sedan kan omvandla till fotokonst eller som bakgrundsbilder på din dator.

Men eftersom man inte använder artificiella ljus så kan man också snabbt bli ganska begränsad i naturen när man tar bilder och då framförallt om vädret skulle bli sämre eller ljusförhållande inte är på topp. Så hur gör man då för att ta bra naturbilder?

Plats och tidpunkt

För att kunna ta bra naturbilder handlar det om att du planerar bra. Vilken tid på dygnet kommer ljuset att vara perfekt för den typ av bild du ska ta och när ligger solen i en perfekt position för att ge det allra bästa naturliga ljuset? Det finns visserligen mycket som du kan göra med bilderna i efterhand och avancerade redigeringsprogram gör att du kan framhäva eller avlägsna saker som du inte vill ha med. Du kan också justera skärpa och kontraster för att ge bilden ett bra intryck.

Rätt fotoutrustning

Men att kunna ta bra bilder handlar såklart också mycket om att ha rätt utrustning. Naturbilder ska gärna tas i RAW-format, för att du sedan ska kunna justera bilderna i efterhand så som du önskar.

Med en cykel kan du ta dig fram på även de allra minsta skogsvägarna på jakt efter naturobjekt som du kan foto. Glöm dock inte att ha på dig en bra cykelhjälm. Lycka till med dina bilder!